top of page

Adj élményt ajándékba?

Egyre nagyobb divat élményt adni karácsonyra. A magyarázat viszonylag egyszerű, a funkcionális ajándékok a zoknitól a háztartási eszközökön át kimentek a divatból, mert mindenki megveszi magának, ami kell. Ami régen a hozomány része volt, az most beszerezhető az Ikeában, vagy ha ott nem, akkor a Jófogáson vagy a turiban.

Szépséget ajándékozni is kockázatos egy olyan korban, amikor a lakásbelső legfőbb értéke a letisztultság, az egyneműség és a tárgyak hiánya. Ami régen dísz volt, az ma porfogónak minősül, és különben is, hogy fog illeszkedni az, amit adok, annak az elképzeléseibe, aki kapja? Ha illeszkedik, miért nincs még neki ilyesmije?

Már önmagában a funkcionális és a szép ajándékok eltűnése is generációs jelenség, de az élmény ajándékozásnak van egy sajátos alfaja, amiben a generációs jegyek még jobban tetten érhetők, és ez saját magunk adományozása.

Amikor a fiatalabb X-es és Y-os fiúk, lányok, párok és családok közös programot, színházat, wellness hétvégét, kiállítást ajándékoznak az idősebbeknek úgy, hogy azon maguk is részt vesznek, akkor voltaképpen nem történik más, mint hogy saját magukat, a velük töltött órákat adják ajándékba a felmenőknek.

Ebben a gesztusban minden benne van. Az alapvetően élménykereső Y-osoknak a szűkebb családi környezet, a régi ház, anya megfáradt bútorai nem adnak posztolható keretet az ünnepekhez. Mennyivel jobban nézünk ki mindannyian hullámvasúton, mint a családi asztalnál. És különben is, ha elhívjuk az „öregeket” akkor egyúttal megkíméljük őket attól, hogy megint a konyhában töltsenek két napot, mire megjövünk.

Csak egyet felejtünk el ilyenkor. A Baby Boomerek azaz a nagyik és a nagypapik menthetetlenül feladat-orientáltak. Ők szeretik feladatként megélni a karácsonyi felkészülést és a lebonyolítást. Mindannyian ismerjük a nagymamát, aki az istennek sem ül le az ünnepi asztalhoz. De nem arról van szó, hogy elismerést akar kicsikarni magának, sokkal inkább arról, hogy így érzi jól magát: az ő szeretet-nyelve az etetés.

Mielőtt tehát magad és szeretteid szabadidejét adnád ajándékba a felmenőknek, gondolkodj el azon, hogy ők minek örülnek igazán. Nem kell ebből mindent elfogadni, de adj teret annak, hogy úgy is ünnepelhessenek, ahogy nekik jó.

Boldog karácsonyt Mindenkinek!

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page