top of page

Mit eszünk karácsonykor?

Ha nagymamán és a nagypapán múlik, akkor halászlét, töltött káposztát, és még nagyon sok mindent, mindegy is, csak sok legyen és sok legyen vele a feladat.

Ha középgenerációs X-esek döntenek a menüről, akkor már képbe kerülhet a pulyka, és az is lehet, hogy a bejglit nem mi sütjük, hanem megrendeljük egy nagymamapótló kézműves műhelyből.

Ha az Y-osokat (22-37 évesek) kérdezzük, mindegy, lehet vietnámi is, csak ne nekik kelljen elkészíteni, sőt lehetőleg senki ne dolgozzon ételekkel karácsonykor, inkább hozza házhoz a .... De ha már van saját család, akkor találjuk ki a saját, egyedi karácsonyi menünket, ami kellően egyedi, modern és csak a miénk!

A Z-sek (7-22 évesek) – bár ugyanúgy nem szeretnék nézni, hogy valaki karácsonykor a konyhában tölti az ideje nagy részét – mégiscsak megszavaznák, hogy a rántott csirke a nagymamáé legyen, mert az a legjobb. Csakhogy egy fél combnál többet biztos nem ennének abból sem, mert olajban sült, és tele van szénhidráttal.


Szeretet ide, ünnepek oda, generációs jegyeinket karácsonyi asztalnál sem tudjuk meghazudtolni, és ez sok konfliktushoz vezethet.

Az idősebb (Veterán és Baby Boomer) generációk (53+ évesek) feladatként élnek meg mindent, a karácsonyt is. És mivel az ő szeretetnyelvük az etetés, hát roskadásig rakják az asztalt.

Az X-esek a maguk bizonytalanságával nem akarnak nagyon a sarkukra állni. Hozd csak anya a töltött káposztát, mondják lazán és közben azon jár a fejük, ki fogja azt megenni.

Az Y-osoknak van merszük megkérdőjelezni az ünnep eddig elfogadott értelmét, és különben is, a halászlé gyatrán néz ki a Facebookon, ezért szerintük nyugodtan lehetne menni étterembe is.

A Z-sek magasról tesznek az egészre, és a világért sem tévesztenék szem elől, hogy holnap is jól kell kinézni.


Nem kell mindenáron rendet vágni a konyhai generációs dzsungelben. Pont elég, ha nem mordulunk rá a gyerekre, vagy az unokára, ha felugrál az asztaltól, mert ha dühösek leszünk, attól az ünnep ugyan tönkremegy, de az unoka nem jön vissza csendben üldögélni közénk. Inkább dobjunk össze egy jó salátát, amit ők is megehetnek, és élvezzük azokat a perceket, amiket két chat között nekünk szentelnek.


Békésebb lesz így a karácsony, és hát végül is ez a cél, nem?

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page