top of page

Köztünk élő generációk 6.

Alfa generáció (2010 - )

A legfiatalabbak, és szerencsétlenekre már most aggattunk is egy címkét...

Az Alfa-generáció, vagyis a 2010 után születettek az úgynevezett digitális generáció. Szinte semmit sem tudunk róluk, és nem csak azért, mert annyira kicsik. Nagyon sok mindenben eltérnek a jelenleg élő többi embertől: agyi és idegrendszeri különbségeket lehet kimutatni.

Gyakran előbb tudnak érintőképernyőt használni, mint járni. Ennek komoly hatása lesz az észlelési, tanulási, gondolkozásbeli vagy éppen a mozgásbeli képességükre. A változás tulajdonképpen egy evolúciós folyamat, aminek szemtanúi vagyunk. Majdnem ugyanaz történik velünk, emberekkel, mint az írásbeliség kialakulásakor. A tudósok akkor is attól aggódtak, hogy a következő generációk elbutulnak (részben amúgy ez is történt). Most egy hasonló változást élünk át, csak itt nincs több száz évünk, mint az írás esetében.

Az emberi kultúra minden nagy változása az idegrendszer és ezáltal a képességek drasztikus átalakulásával jár: ilyen volt az írás elterjedése, és most ilyen a digitalizáció. A digitális kultúrában ugyanis feleslegessé válnak azok a dolgok, amikre eddig szükség volt. Természetes hát, hogy az idősebb generációk bizonyítottnak látják az "új" generációk elbutulását, hiszen valóban elveszítjük azt a tudást és értéket, ami eddig jelen volt.

De ez nem elbutulás, csupán váltás. Váltás valami nagyon másra, ahol a korábban fontos írás és annak agyi következményei (a logikai-elemző gondolkodás) átalakulnak egy vizuálisan megragadó gondolkodássá.

És ezt a gondolkodást egyelőre nem tudják spontán kezelni a felnőttek, a szülők, és nincs erre felkészülve az oktatás sem. Ehhez figyelem kell és tudás: információk, amiket nekünk, felnőtteknek kell megtanulnunk ahhoz, hogy szót értsünk az Alfákkal.

Mert nem elég, hogy gyerekek, de már nem olyan gyerekek, mint mi voltunk. Amellett, hogy szeretjük őket, kicsit másképp kell rájuk figyelni.

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page