top of page

Köztünk élő generációk 4.

Y generáció (1981-1995)

A közösségekből kivonuló generációnak hívja a szakirodalom az Y-t. Az Y generáció beszűkülésében (ami egy másik megközelítésben a globalizáció kiszélesedése) egy több generációs „összefogás” játszott szerepet. Az Y generáció a fogyasztói társadalom gyermeke lett, és meglépte mindazt, amit az X csak akart.

Pontosan tudják, hogy ez az új világ miről szól, hogy mit vár el tőlük a társadalom, mi a siker és a boldogság alapja. Nem állnak értetlenül az elvárások előtt, sőt saját elvárásaikat építették fel: ők már nem akarnak a hét minden napján készenlétben állni, hiszen akkor nem tudnának foglalkozni saját magukkal. Ehelyett bármikor munkahelyet váltanak, még akkor is, ha tisztában vannak vele, nem biztos, hogy egyhamar találnak állást. Nem értik a poroszos, információs-hiányos vezetést, és nem azzal foglalkoznak, amit az idősebbek várnának tőlük: ahelyett, hogy ezt megtanulnák, gyorsan váltanak, vagy saját vállalkozást hoznak létre.

Gondjukat, bajukat saját blogjaikra írják ki, mintegy hamar megszabadulva annak terhétől és partnereket, szövetségeseket keresve saját igazukra. A korábbi generációktól megtanulták, hogy nem kifizetődő beállni a sorba, ne is várja el tőlük senki. Ugyanakkor csodálkozva szemlélik az idősebb világot, hogy ennyire nem akarják kihasználni azt, amit ők tudnak: a korszak legkreatívabb, legötletesebb, önmagáért a legtöbbet dolgozó generációja ők.

De ezt egyelőre a korlátozott Baby boomerek vagy a saját magukat tanuló X-esek még nem látják teljes egészében. Ezért az Y generáció jelenlegi egyik útja lehet, ha a globális térben gyors sikereket elérő saját vagy társas start-upokat hoz létre. Ez viszont rengeteg idő és munka. Ehhez bátorság és hit kell. Ez megvan az Y generációban egészen addig, amíg az idősebb generációk ezt le nem rombolják – de sokszor azt teszik a saját félelmeik miatt (nem rosszindulatból, hanem a saját mintáik miatt). Emiatt sok fiatal a kevés munka – gyors siker útját keresi, ami nagyon sok veszélyt hordoz magában. De ebben partnerek az idősebb generációk is, mert ezt értik: fiatalon még nem lehetsz sikeres magadtól. Esetleg a média átmenetileg azzá tehet, de hogy lehet egy 25 éves „gyerek” sikeres cég vezetője?

Pedig az Y generáció erre már képes – és erre a szüleik tanították őket. A fent mutatott bezárkózás-nyitás eredményeképpen lényegesen empatikusabbak, elfogadóbbak az idősebb generációknál, a globális térben bárhol bármikor találhatnak ismerőst, akivel beszélhetnek, vagy vállalkozást, amiről példát vehetnek. Nem kell várniuk semmire és senkire.

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page