top of page

Generációs húsvéti ünnepeket! :)

A húsvét a tradíciók ünnepe: a tojás, a sonka vagy a locsolás mind évszázados húsvéti “kellékek”.

Mint minden hagyományt, a húsvétit is elsősorban az idősebb generációkhoz kötjük.

Emlékszem gyerekkorom húsvétjai évről évre ugyanúgy mentek: a szombat az ecetes tojásfestés illatában zajlott, ahol tágra nyílt szemekkel bámultam, hogy hogyan lettek a főtt tojások a piros lében hihetetlen színű valamik. A nagyszülők kis falujában mindenki esti programja volt a feltámadási körmenet, ami után több vadidegen ember simogatta meg a fejem, mint az év összes többi napján. Vasárnap reggel gyermeki izgalommal keresgéltem az unokatestvérekkel a kertben a tegnap még általam befestett tojásokat, amiket néha a macskák előbb megtaláltak, mint mi. A reggeli már ezen tojásokkal telt, de napokkal később is felbukkantak a tízórais szendvicsben a furcsán zöld vagy piros színű tojás-szeletek. Akkoriban valahogy egyik szülőnek sem okozott problémát, hogy a gyerekei ételfestéket esznek teli szájjal...

Az ünnepi asztalon mindig hagyományos ízek voltak, valahogy fel sem merült, hogy tavaszi tekercs vagy chia-magos tojássaláta lesz az ebéd (fogalmam sincs, hogy van-e ilyen...).

A komódon a távoli rokonok viszonylag megszokott képeslapjai sorakoztak - talán azzal, hogy kitették őket nagyiék, azt gondolták, hogy ők is ott ünnepelnek.

Számomra vicces húsvéti hagyomány, hogy a piackutatási adatok szerint az év többi időszakához képest 50%-kal több ablaktisztító fogy - az évi két nagytakarítás Húsvétkor és Karácsonykor kellett mindig, hogy megtörténjen. Hisz mit szólnak a szomszédok, ha Húsvétkor nem tiszta az ablak?? Mondjuk én sosem értettem (most sem értem...), hogy ki az a pihent agyú, aki Húsvétkor a szomszéd ablakát vizslatja... és a fiatalabb generáció többségét sem izgatja.

Ma már a húsvét a fiatalabb generációknak inkább egy vicces esemény, semmint tavaszi családi összejövetel - elég megnézni ehhez a Twitter - Insta húsvéti fotókat, a vicces Viber matricákat, az idősebbek fiatalosnak tűnő Facebook posztjait. A sonka fogyasztását felváltották annak egészséges alternatívái, amihez már wasabi-s torma dukál, és hogy ne kelljen látni a szomszéd rosszalló tekintetét a le nem mosott ablakok miatt, az Y-os szülők inkább wellnes szállodába utaznak el a négynapos hétvégére. Majd lesz ott tojás és sonka is, hogy meglegyenek a hagyományok.

Aztán ha az alfások majd kíváncsiak lesznek a régi idők húsvéti hagyományaira, megnézik egy live stream-en az egyik youtuber sztártól. Ha lesz pár perc szabadidejük erre. És épp nem lesz semmi más érdekesebb bejelentkezés.

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page