January 31, 2018

Please reload

Posztok

Generációs húsvéti ünnepeket! :)

April 14, 2017

A húsvét a tradíciók ünnepe: a tojás, a sonka vagy a locsolás mind évszázados húsvéti “kellékek”.

Mint minden hagyományt, a húsvétit is elsősorban az idősebb generációkhoz kötjük.

 

Emlékszem gyerekkorom húsvétjai évről évre ugyanúgy mentek: a szombat az ecetes tojásfestés illatában zajlott, ahol tágra nyílt szemekkel bámultam, hogy hogyan lettek a főtt tojások a piros lében hihetetlen színű valamik. A nagyszülők kis falujában mindenki esti programja volt a feltámadási körmenet, ami után több vadidegen ember simogatta meg a fejem, mint az év összes többi napján. Vasárnap reggel gyermeki izgalommal keresgéltem az unokatestvérekkel a kertben a tegnap még általam befestett tojásokat, amiket néha a macskák előbb megtaláltak, mint mi. A reggeli már ezen tojásokkal telt, de napokkal később is felbukkantak a tízórais szendvicsben a furcsán zöld vagy piros színű tojás-szeletek. Akkoriban valahogy egyik szülőnek sem okozott problémát, hogy a gyerekei ételfestéket esznek teli szájjal...

 

Az ünnepi asztalon mindig hagyományos ízek voltak, valahogy fel sem merült, hogy tavaszi tekercs vagy chia-magos tojássaláta lesz az ebéd (fogalmam sincs, hogy van-e ilyen...).

A komódon a távoli rokonok viszonylag megszokott képeslapjai sorakoztak - talán azzal, hogy kitették őket nagyiék, azt gondolták, hogy ők is ott ünnepelnek. 

Számomra vicces húsvéti hagyomány, hogy a piackutatási adatok szerint az év többi időszakához képest 50%-kal több ablaktisztító fogy - az évi két nagytakarítás Húsvétkor és Karácsonykor kellett mindig, hogy megtörténjen. Hisz mit szólnak a szomszédok, ha Húsvétkor nem tiszta az ablak?? Mondjuk én sosem értettem (most sem értem...), hogy ki az a pihent agyú, aki Húsvétkor a szomszéd ablakát vizslatja... és a fiatalabb generáció többségét sem izgatja.

 

Ma már a húsvét a fiatalabb generációknak inkább egy vicces esemény, semmint tavaszi családi összejövetel - elég megnézni ehhez a Twitter - Insta húsvéti fotókat, a vicces Viber matricákat, az idősebbek fiatalosnak tűnő Facebook posztjait. A sonka fogyasztását felváltották annak egészséges alternatívái, amihez már wasabi-s torma dukál, és hogy ne kelljen látni a szomszéd rosszalló tekintetét a le nem mosott ablakok miatt, az Y-os szülők inkább wellnes szállodába utaznak el a négynapos hétvégére. Majd lesz ott tojás és sonka is, hogy meglegyenek a hagyományok. 

 

Aztán ha az alfások majd kíváncsiak lesznek a régi idők húsvéti hagyományaira, megnézik egy live stream-en az egyik youtuber sztártól. Ha lesz pár perc szabadidejük erre. És épp nem lesz semmi más érdekesebb bejelentkezés.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kövess minket!
Please reload

Keresés
Please reload

Archív
  • Facebook Basic Square

© 2017 by 6 generáció