top of page

Valójában mi a valóság?


"Kütyük helyett nézd a valóságot!" - harsogja a rádióreklám, hogy a like helyett a fiatalok inkább keressék a "valódi" élményeket.

"Nem is értem, hogy a mai tizenévesek mennyire nem látják, hogy mi a valódi élet, hanem csak ál-életet látnak az Interneten" - kesergett egy baby boomer ismerősöm pár hete.

De mi a valóság? Tényleg csak az, amit látunk magunk körül? A kézzel fogható, az anyagiakba rögzült világ? Vitatkoznék ezzel, de ehhez ismerni kell a net adta egyéb lehetőségeket is az egyes generációkban.

Az Y generációs anyák facebook csoportjukban - teljesen ismeretlenül - mentik meg egymást az elmúlt napok frontos időjárását követő csecsemő-horrorban: csodákat élnek meg egymás üzeneteiben, ami kihat az anya állapotára, hangulatára, aminek a pozitív hatása tovább gyűrűzhet a gyerekek viselkedésébe.

A Z-sek körében egy 'avatar'-ral átélt élmény valósága ott van a tini mindennapjaiban, hiszen pontosan tudjuk, hogy egy Internetes pozitív visszajelzés milyen hatással van az agy működésére, és ezáltal például a tini jó iskolai teljesítményére. Akkor nem valóságos a játéka? Ki állítja?

X-esként én is azt gondolom, hogy élőben, a helyszínen, tehát "offline" átélni valamit pótolhatatlan. De ahogy néhány évtizeddel ezelőtt nem tudták elképzelni az emberek, hogy egy dobozból szórakozás jöhet és nem tekintették valós szórakozásnak azt, mára az emberek millióinak mindennapos szórakozása a TV-zés.

Akkor tényleg meg tudjuk határozni, hogy valójában mi is a valóság?

Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page