January 31, 2018

Please reload

Posztok

Kinek a felelőssége?

March 19, 2017

A minap beszélgettem egy hozzám hasonló X generációs felnőttel (férfivel!), aki teljesen ki volt borulva, hogy a mai tinik mennyire másképp állnak hozzá a szexhez. Nem tudnak udvarolni a

 

fiúk (mondjuk ez részben igaz is), és teljesen eltorzult képük van a szexuális életről. A lányokkal még kritikusabb volt - nyilván, hiszen pasi a főszereplőnk, a fiúkkal sokkal megbocsátóbbak.

A testi érettségbe lépő vagy még bőven az előtt álló Z generációsokról (1995-2010 között születettek) beszélünk. Vitatkozni nehéz ezzel, valóban mást jelentenek nekik az olyan fogalmak, mint a testiség, a barátság, a szerelem vagy a szex, mint a korábbi generációknak. De mennyiben járultunk hozzá mi, idősebb generációk? Mekkora a felelőssége a felnőtt korosztálynak ebben? 

A szexualitás szabatosság, a szexuális forradalom a Baby boomerek fiatalkorára volt jellemző, ugyanúgy megbotránkozva nézték mindezt a Veteránok - de a különbség talán az volt, hogy a BB-k ekkor már fiatal felnőttek voltak. És korlátozott lehetőségeik voltak arra, hogy ezt megjelenítsék a hétköznapokban. Pláne a szocialista blokkban, ahol a tömegmédia max. olyan filmekkel támogatta ezt a forradalmat, mint az "Egészséges erotika" vagy a lengyel "Szexmisszió" filmek. De már másképp értelmezte ez a generáció az erotikát, ami az utánuk következő X generáció felfogását is megérintette, akik mára a testiséget a hétköznapok szintjére vitték át - igaz, jön a mentségünk: felnőttként. De valódi kifogás lehet ez? 

Miért hisszük azt, hogy a gyerekeink burokban élnek? Miért gondoljuk azt, ha a népszerű és kevésbé népszerű napilapok címoldala harsogja, hogy "XY mellbimbót villantott a gálán" és hatalmas fényképpel tálalja azt, nem éri el a kicsiket? Miért ringatjuk magunkat abban a téveszmében, hogy ha az internetes újság napi szinten olyan cikkekkel jelenik meg, hogy "Bugyi nélkül szállt ki a színésznő az autóból" vagy "A híres popsztár teljesen meztelenül mutatta meg magát", azt nem látják a gyerekeink? Nem kell pornóoldalakat felkeresni ahhoz, hogy napi szinten toljuk az arcukba kéretlenül a nemiséget - pedig ők ezt még nem értik. Legalábbis nem úgy, ahogy mi felnőttek.

Legyünk őszinténk: hány szülő magyarázza el a gyerekeinek, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak? Hányan jövünk zavarba, és zavarjuk el a gyereket ha kérdez, mondván, hogy "Te még ehhez kicsi vagy!"? Homokba dughatjuk a fejünket, elfordulhatunk a problémától, szidhatjuk a korán érő erkölcstelen fiatalokat - de valahol felelősségünk van mindebben nekünk is, felnőtteknek. 
Közösen talán elkezdhetünk tenni valamit ezügyben is! Nem? 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kövess minket!
Please reload

Keresés
Please reload

Archív
  • Facebook Basic Square

© 2017 by 6 generáció