top of page

Generációs agresszió

Gyakran hallható vélemény manapság, hogy a fiatalabb generációk mennyire agresszívek. Nemrég olvastam egy cikket egy óvodás csoportról, ahol a gyerekek verték, sőt leköpték a látogatóba érkező felnőttet. Ez nem jó. Nagyon nem jó. Talán nem általános az eset, de a jelenség annál inkább az. A digitális nemzedék annyira könnyen és gyorsan hozzáfér az agresszió hétköznapi ábrázolásához, hogy számukra már teljesen mást jelent az. Ez nem azt jelenti, hogy legitimizálnánk vagy akár csak elfogadnánk az agresszió bármilyen formáját is, de valljuk be: mi, felnőttek teremtettük meg nekik ezt a környezetet.

Egy ilyen környezetben az agresszió átértékelődik, hiszen a világ, ami körülveszi őket, csupa stressz és szorongás: a TV-ben, az Interneten, az óvodában, a buszon, otthon... szinte mindenhol. A pszichológus szerint már az Alfa generációs csöppségeket is túlingereljük, akkor akár még "természetes" is, hogy az önálló hírfogyasztó Z generációsok mennyire feszültek az őket körbevevő világtól. Ennek hétköznapi megnyilvánulása bármi lehet, de kérdezhetnénk, mi ebben az új? Verekedő gyerekek régen is voltak. Sőt, az én gyerekkoromban teljesen természetes volt, hogy a fiúk égő cigarettát dugtak a békák szájába. Mi ez, ha nem agresszió? Tanáraink, szüleink szentül meg voltak győződve róla, hogy csak börtöntöltelék lehet a mi generációnk fiaiból, lányaiból.

És most mi lettünk a méltatlankodó X generáció, és félve nézzük a fiatalokat, hogy mennyire agresszívek. Tényleg azok. Ahogy mi is azok voltunk és azok vagyunk. Nézzünk körül az utakon, a piacon, a plázákban, a parlamentben, a tévében... az erő ugyanis logikus. Ha megütnek, az nem logikus, hogy odatartod a másik arcodat is, hogy üssék meg. Az a logikus, hogy vagy visszaütünk, vagy elfutunk. És ezt a mintát tudjuk, tudtuk most mi átadni gyerekeinknek, mert mi is ezt a mintát láttuk.

Hogy ez mennyire mély, mennyire súlyos, ki-ki döntse el maga. De a gyermeki agresszió nem új keletű. Ha azt szeretnénk, hogy kicsit javuljon a helyzet, találjunk ki valamit együtt, és mutassunk példát nem agresszív válasz-reakciókra. Még ha nem is logikus...Posztok
Archív
Keresés
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page